Bağımlılığın bir türü olan dijital bağımlılık gençler arasında her geçen gün artmaktadır. Yapılan araştırmalarda gençlerin bilgisayar ve telefonlarına ulaşamadığı, sosyal medya hesaplarına uzak kaldığı zamanlarda kendilerini huzursuz hissettikleri belirtilmiştir. YKS (TYT-AYT) ya da LGS gibi sınava hazırlık sürecinde telefon ya da bilgisayar bağımlılığı olan bir öğrenci için ise bu durum ciddi bir sorun yaratmaktadır.
Dijital bağımlılıkta öğrencinin kontrolsüzce harcadığı vakit aile yaşantısına, akademik başarısına, arkadaşlık ilişkilerine, bireyin fiziksel ve psikolojik sağlığına da zarar verebilmektedir. Düşük konsantrasyon bozukluğu, hafıza geriliği, gerçeklik algısını kaybetme, stres ve anksiyete yaşama, uyku verimliliğinin düşmesi dijital bağımlığın olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
Dijital bağımlılıktan kurtulmak için öncelikle öğrencinin teknolojinin ona zarar verdiğine dair farkında olması gerekmektedir. Teknolojinin olumsuz yönleri konusunda farkındalık olursa öğrencinin alacağı kararlar da daha etkili ve uzun süreli olacaktır. Dijital bağımlılıktan kurtulmak için her zaman kesin kararlar verilmelidir. Ders çalıştığı süreçte öğrenci telefonu ya da bilgisayarı yakınında bulundurmak yerine kendisinden uzak bir odaya bırakmalıdır. Mümkünse bildirim seslerini kısmalıdır.
Ayrıca telefon ve bilgisayar kullanımını sınırlandırmaya yardımcı uygulamalardan destek alınabilir. Bu uygulamalar kullanım sınırı aşıldığında bildirim vererek öğrenciyi uyarabilir. Dijital bağımlılıktan kurtulmanın bir diğer yolu da sosyal yaşantıya aktif bir şekilde katılım sağlamaktır. Böylece bireyi sosyalleşmekten alıkoyan teknolojiye ayrılan vakit aile, arkadaş ve diğer yakın çevreye ayrılmış olur.
Çalışma molaları verildiğinde zihin dinlenmeye ihtiyaç duyar. Öğrenci bu dinlenme süresini telefon veya bilgisayar kullanımı ile geçirdiğinde dinlenemeyecek, meşgul olacaktır. Buna ek olarak öğrenci geçirdiği sürenin farkında olamadığı için mola süresi aksayacaktır. Öğrenci mola sürelerini telefon veya bilgisayar ile geçirmek yerine farklı aktivitelere yönelmelidir. Böylece zihin dinlenecek ve süre kontrolü sağlanabilecektir.
Dijital bağımlık gibi bir alışkanlıktan kurtulmak kolay değildir. Ancak alışkanlıklar değiştirilebilir. Öğrenci istikrarlı davranırsa zamanla bu bağımlılıktan kurtulabilecek, teknolojinin faydalarından bilinçli bir şekilde yararlanabilecektir.